Jimmy Håkansson: "Skärmskammen är vår tids videovåld"

15:15 6 May 2015

Sluta bingetitta på The Walking Dead, ungdomar. Eller inte.


Att skämmas för våra medievanor är en fin tradition som vi för vidare med stolthet.
 

Den som tittade på Nyhetsmorgon i TV4 den 25 april möttes av en medelålders man som lajvade ungdom. Och vad gör då den förtappade ungdomen idag, om inte ”dygnar”? Dygna som i att stanna uppe hela natten för att spela våldsamma tv-spel, trycka i sig transfetter och hälla energidrycker rätt ner i halsen. Jag vet vad du tänker. Ungdomen måste förkovra sig. Skötsamma ungdomar sträckläser bildningsromaner som Räddaren i nöden och gör endast sporadiska uppehåll för att rulla tunnband med pinne.

För digital detox-förespråkaren Patrik Wincent – som till vardags driver Dataspelsakuten, föreläser om mindfulness för datorspelare och har ett ekonomiskt intresse i stigmatiseringen av ungdomars medievanor – var det onyttiga experimentet en särskilt tuff prövning. Eftersom: ”Jag är van vid att äta glutenfri mat, meditera och dricka mina gröna smoothies." Information som lämpar sig bättre på en cyniskt utstuderad Tinderprofil än i ett inslag i Nyhetsmorgon.

För att betona experimentets vetenskapliga metod förde en sjuksköterska protokoll över Patrik Wincents blodsockernivå medan han dygnade. Det visade sig att nivån höjdes i samband med att han åt mycket socker. Alarmerande! Med dessa nya forskarrön kunde de konstatera att ungdomar sitter för mycket framför sina skärmar.

Bara några veckor före TV4:s pseudovetenskapliga inslag publicerade statens medieråd sin rapport ”Unga & medier 2015”. Det är en kartläggning av ungdomars medievanor utifrån ett urval om sammanlagt 3 998 barn och ungdomar i åldrarna 9 till 18. Med snabb huvudräkning kan vi se att det är 3 997 fler medverkande än i Nyhetsmorgons experiment.

I rapporten gick det att läsa att även ungdomar själva anser att de ägnar alldeles för mycket tid framför skärmar, och alldeles för lite åt fysisk aktivitet och att läsa böcker. Sam Sundberg sammanfattar fenomenet i en krönika i SvD (14/4): “Antingen missbrukar våra barn spel och sociala medier mot bättre vetande, eller så har de från omgivningen anammat attityden att skärmrelaterade aktiviteter är något fult som man inte ska ägna för mycket tid åt.”

Ungdomar bingeslukar tv-serier, instagrammar putmunsselfies och hetsspelar våldsspel. Men allra mest skäms de, för våra skuldkänslor har blivit deras arvegods. Från hårdrockshysteri och videovåld till datorspelsberoende och skärmskam. Om vi inte kan slita kidsen från skärmarna kan vi åtminstone ge dem skamkänslor som brännmärker dem för livet. Det är det minsta vi kan göra.

Läs även: "Så smälter du in i Vem vet mest?".

Stad: 
Kategori: