Har NRK hittat lösningen på den låga nivån i kommentarsfälten?

12:13 2 Mar 2017

Den norska public service-kanalen quizzar bort agnarna från vetet.

För två veckor sedan publicerade NRKbeta, den mer tech-fokuserade delen av det norska public service-paraplyet, en stor artikel där de förklarade upplägget i en ny motion gällande landets digitala övervakning för sina läsare. Frågor kring digital säkerhet och övervakning tendererar att väcka starka känslor och debatterna kan lätt spåra ur. Men inte den här gången.

I kommentarsfältet på NRKbeta diskuterade folk nämligen... civiliserat. Tonen bland de kommenterande sägs ha varit respektfull och produktiv. Enligt NiemanLab delade alla med sig av nyttiga länkar till böcker och annan forskning, och förstod man inte hur någon annan hade tänkt bad man artigt denne att förtydliga sin ståndpunkt.

NRKbeta själva menar att den goda tonen i kommentarsfältet berodde på ett nytt quiz som de implementerade förra månaden. På vissa av sajtens artiklar tvingas nu den tyckarsugne att svara på tre flervalsfrågor innan de tillåts kommentera. Det är heller inte vilka captcha-frågor som helst, utan de handlar om artikeln i fråga. Detta för att säkerställa att den som kommenterar faktiskt har läst texten innan den börjar tycka något om den.

– Vi ville göra något för att de som kommenterar en artikel gör det från liknande utgångspunkter. Om alla kan komma överrens om vad artikeln innehåller ger det en mycket bättre grund för diskussion, berättar Ståle Grut på NRKbeta till Nieman Lab.

Det lilla trefrågorsquizzet fungerar samtidigt som ett slags rantfilter, menar Marius Arnesen, redaktör på NRKbeta.

– Om man spenderar 15 sekunder på det så kanske de 15 sekunderna tar udden av rantandet när folk kommenterar, säger han till Nieman Lab.

Funktionen är byggd som ett enkelt plugin i WordPress av utvecklaren Henrik Lied. Han har sett till så att de tre frågorna i quizzet slumpas fram från användare till användare.

– Vi ville erbjuda ett sätt för våra läsare att få mer valuta för pengarna. De betalar trots allt tusentals kronor varje år för att vi ska kunna göra vårt jobb, berättar Ståle Grut till Nieman Lab.

Här kan du läsa mer om funktionen. Läs även: "TEDx gör comeback i Malmö"

Stad: 
Kategori: