Bild: Pexels

Här är de elektroniska besticken som kan få dina grönsaker att smaka choklad

14:32 18 Oct 2016

Är professor Adrian Cheok någonting på spåret med sin nya uppfinning?

En liten, smakförvrängande uppfinning stal showen på The Big Bang UK Young Scientists & Engineers Fair i Birmingham tidigare i veckan. Londonbaserade Adrian Cheok, professor i "pervasive computing", och hans team har utvecklat en prototyp som gör att nyttig mat kan smaka sötare eller saltare. Huruvida det här är något men ens vill uppnå går ju att diskutera, men klart står att deras Tasty Buddy, som produkten kallas, genererade en hel del buzz under mässan.

Tanken med Taste Buddy är att man ska få barn och vuxna att äta nyttigare. Prototypen, som är så pass liten att den ryms inuti vanliga bordsbestick, sägs kunna få tofu att smaka kött och grönsaker att smaka choklad. Genom ett slags microchip skickar man ut små elektriska strömmar som stimulerar smaklökarna tills de upplever smaken av något annat.

– Det som började som ett kul ingenjörsexperiment har nu lett till något ännu mer spännande, något som har potential att kunna få ett riktigt positivt genomslag i samhället, berättar Adrian Cheok till The Telegraph.


Här testar man produkten i labbet. Bild: The Telegraph

Förhoppningen är att dietester och kostrådgivare ska kunna dra nytta av Taste Buddy i sitt arbete. Men än har Cheok och hans team lite att fila på innan man kan lansera produkten på marknaden.

– Vi vet ju till exempel att människor som äter mycket stark mat, eller människor som röker, har mindre känsliga smaklökar än andra. Därför behöver vi högre värmeströmmar för att skapa smaken. För att kunna göra detta bra nog så att det kan fungera för alla kommer vi behöva jobba lite till på det, berättar Kasun Thejitha Karunanayaka, en av Cheoks medutvecklare, till The Telegraph.

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: