Gastronomiska överraskningar i Scandic Triangelns innandöme

16:54 30 Nov 2016

Scandic Triangeln fokuserar på unika matupplevelser med sitt nya koncept.

10 personer, blind sexrättersmeny, varannan fredag. Så ser upplägget ut för Scandic Triangelns nya Chef’s Table-satsning. För 995 kronor köper man in sig på ett bord och överlämnar sedan allt ansvar till restaurangens souschefer under några timmars tid.

Vi tog ett snack med köksmästaren Darek Krupa om hur konceptet kom till och vad det gör med en som gäst när man inte har någon aning om vad som ska serveras.

Det får anses vara rätt ovanligt för svenska hotellrestauranger att anordna den här typen av gastronomiska specialkvällar. Vad fick er att vilja satsa?
– Chef’s table-konceptet som sådant är knappast något nytt. Utomlands har det länge funnits en tradition av att ha ett bord för fyra nära köksluckan där gästerna blir serverade direkt av kocken. Vi har velat jobba vidare på detta koncept i några år, men inte haft tillfälle att genomföra det förrän nu. Vårt nya vinrum har ett perfekt bord där vi kan ta hand om våra gäster i en lite mer intim miljö, där finns både den hemmakänsla och exklusivitet vi sökte tidigare.

Era Chef's Table-kvällar rymmer endast 10 personer. Hur kommer det sig?
– Det beror dels på bordets storlek, men också på att blir rätt lagom för en kock och en servitris att ha hand om 10 gäster under den här typen av avsmakningsmeny.

Själv har köksmästare Krupa tagit ett steg tillbaka vad gäller Chef’s Table-kvällarna. Istället låter han sina souschefer, Emilie Nilsson och Christopher Pintscher, stå för middagarna.

– Det är kul att se hur de tar med och vidareutvecklar saker de själva har upplevt under sina liv. Det gör att rätterna oftast bär på en liten historia.

Vad har det varit för typ av rätter som har serverats hittills?
– Emilie har gjort mycket i korsningen mellan asiatisk och svensk mat. Mycket närodlat och mycket skånska råvaror. Christopher i sin tur har lekt mycket med texturer i sina menyer.

Är det någon rätt som har blivit så pass omtyckt att den skulle kunna åka upp på "den vanliga" menyn?
– Nja, jag tror inte vi är den typen av restaurang, rent à la carte-mässigt.

Då är det ändå spännande att ni kan balansera båda delarna under samma tak.
– Det tycker vi med! Det främjar verkligen vår utveckling och kreativitet.

Hur skiljer sig en Chef's Table-sittning jämfört med en middag i restaurangen?
– Chef’s Table innebär lite mer blind date, om man säger så. Här har gästerna ingen chans att påverka menyn eller dryckesvalen. Dessutom delar man bord med helt främmande människor, vilket gör att man kan skaffa sig nya bekantskaper samtidigt som man får en unik matupplevelse.

Menyn under dessa sittningar är ”blind” och byts ut helt och hållet mellan gångerna. På frågan om det finns några risker med att låta innehållet förbli hemligt tills tallriken når gästen vid bordet svarar Darek Krupa såhär:

– Det enda som skulle kunna orsaka ett stresspåslag för oss som ska laga det är ifall någon har glömt att berätta om sin skaldjursallergi eller liknande. Annars uppfattar jag det som att våra gäster tycker att det är positivt och lite spännande att inte veta vad de ska äta i förväg.

Tror du att man som gäst blir mindre kräsen när det finns ett element av överraskning i det hela?
– Så skulle det kunna vara. Tanken är ju att man ska vara nollställd, att hela upplevelsen ska vara lite ”all inclusive”. Dessutom matchar vi ju vinerna med maten, så det är egentligen bara att sätta sig ner och njuta medan vi sköter tänkandet åt gästerna.

Platserna till Scandic Triangelns Chef’s Table är begränsade och bokas smidigast över mail.

Läs även: ”Ken Ring öppnar kafé"

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.