Fjällens bästa käk

John Borgersen 15:55 29 Nov 2016

Du är i fjällen, du blir hungrig, du vill inte ha en våffla i backen. Då är det här guiden för dig. God tur!

Åre

Fäviken Magasinet

Den enda svenska restaurangen utanför Stockholm med två stjärnor i Guide Michelin, och den som vill ha bord här får vänta till april nästa år. Hämtar sina råvaror från den jämtländska fjällvärlden. Detta top notch-ställe ligger tjugo minuters bilresa från Åre.

Supper Åre
Drivs av Stureplansgruppen och har filialer i Visby och Stockholm. I en mysig miljö serveras högklassig het mat och exotiska drinkar från Sydamerika.

Copperhill Mountain Lodge
Hotellmagnaten Petter Stordalens prisbelönta lyxhotell ligger på toppen av Förberget i Åre Björnen. Restaurangerna Niestis och Bibliotekets rätter är till stor del inspirerade av den omgivande naturen, men ibland dyker det upp gästkockar från de stora metropolerna och då erbjuds specialmenyer.

Villa Tottebo
En hyllad klassiker mitt i byn. Har med framgång serverat moderna smaker i en traditionsrik och genuin miljö sedan starten för tjugo år sedan.

Buustamons fjällgård
Här kan gästerna hämtas med bandvagn för att ta sig den sista biten upp till restaurangen. Mycket lokala delikatesser och till varmrätten kommer kocken själv ut och trancherar köttet som sedan serveras vid bordet. Har eget bränneri i källaren.

Vinbaren
Ligger i hotell Åregårdens anrika lokaler. Gästerna testar innovativa smårätter från en meny och detta kompletteras med en gedigen vinlista sammansatt av duktiga sommelierer. Här råder en ganska informell stämning som för tankarna mot ett lyxigt after ski.

Sälen

TB Grill Room
Högfjällshotellets grillrestaurang hämtar inspirationen från de främsta steakhousen runt om i världen. Jobbar med den bästa köttkvaliteten och gästerna kan skräddarsy sin meny efter vilken typ av kött man vill ha och hur det ska vara tillagat.

Lammet & Grisen
Ligger i Lindvallen och har ett framgångsrikt familjekoncept som fungerat i många år. Här kan man välja mellan en fyra-, sex- eller niorättersmeny och du väljer dryck från en av landets bästa vinlistor. Familjevänlig krog som också har fantastiska desserter.

Olarsgården
För många ett måste på Sälenresan. Klassikerna är kantarellsoppa och fjälltoast med oxfilé där en del av ingredienserna hämtats och handplockats från de närliggande skogarna.

Onkel Jean
Fine dining i toppklass. Tända ljus i höga kandelabrar och skinande bestick på vita dukar välkomnar gästerna. Detta är restaurangen för den som söker det där lilla extra på menyn och som har höga krav på vinkällaren.

Vemdalen

Storhogna Högfjällshotell & Spa
Har två gånger utsetts till Sveriges ledande spahotell. Maten serveras i en vinterträdgård med höga träd och en porlande bäck. Har förstklassiga råvaror och på menyn finns exempelvis norrländsk biff och regnbåge från Börtnan.

Vålkojan
Ligger åtta kilometer söder om Vemdalen, men är väl värd resan. Kör husmanskost och sina berömda smörgåsar på dagtid och en finare á la carte-meny baserade på den närliggande naturens skafferi på kvällen.

Idre

PW kök o bar
Tidigare skidåkerskan Pernilla Wibergs har ett hotell som serverar klassiska rätter och specialiteter från området. Varmrätten vitlök och timjanstekt renrostbiff kan följas upp med desserten chokladcreme med rårörda hjortron från trakten.

Funäsfjällen

Skoogs Krog & Logi
Familjen Bertilsson i Funäsdalen lagar mat från grunden och använder närproducerat och självodlade grönsaker. Gästerna väljer en fyra- eller åttarätters meny med bland annat rökt oxhjärta och kyckling från Ockelbo.

Fjällnäs
Ligger vackert precis vid vattenbrynet till sjön Malmagen. Hämtar råvarorna lokalt och köket inspireras av bygdens kultur och historia. Till middagen serveras en trerättersmeny som är en perfekt belöning för den som utmanat sig själv på fjället under dagen.

Hemavan

Sånninggården
Det lilla charmiga pensionatet är känt för sitt gourmetkök och man har flera gånger utsetts till ”bästa bord” i branschen. Uteserveringen har en fantastisk utsikt och det finns numera även en mysig bar- och loungedel.

Fleetwoods matsal
Ligger i Högfjällshotellet och är en klassisk internationell restaurang som blandar det lokala med det globala. Har en gedigen dryckesmeny där man även hittar en hel del ekologiskt. Varje söndag presenteras en helt ny meny där kockarna fått fritt spelrum att arbeta efter ett visst tema.

Riksgränsen

Meteorologen
Den självklara mötesplatsen för skid- och snowboardåkare från hela världen. Serverar måltider där ingredienserna ofta kommer från Nordkalotten. Den prisbelönte sommeliern Patrik Strömsten hjälper gästerna att välja den perfekta drycken till de olika rätterna.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!