Ett välmatat skafferi

17:37 28 Feb 2012

Oaxen Skafferi
Mariatorget 3, tel 551 531 51, oaxenskafferi.se

Magnus Ek och Agneta Green stängde sin mångfaldigt prisbelönta krog efter 17 år i Skärgården med tanken att de i sommar skulle öppna en ny restaurang vid Beckholmssundet. Men planerna kom på skam då kommunen bestämt sig för att sanera markområdet, och restaurangen sköts på nästan ett år. Vad gör man då som sysslolös krogägare? Man öppnar ett skafferi.
Hemgjorda korvar, lufttorkad skinka, ostar och kött. En charkbutik med fäbless för de traditionellt, hantverksmässigt framställda produkterna. Ett skafferi med det omtalade knaperstekta grishuvudet. Ett stycke Oaxen Krog mitt i Stockholm. Ja, för många låter det som en dröm – men i mitten av december öppnade Oaxen Skafferi.
– Det här har blivit någonting för oss att sysselsätta oss med tills vi öppnar vår nya restaurang på Djur-gården, berättar Agneta Green samtidigt som en dressad herre stoppar in huvudet och frågar om de har öppnat än.
Vad kommer ni att sälja?
– Oj, massor. Vår egna Oaxen-salami, kallrökt oxköttskorv, lammkorv, lufttorkad skinka från Nibble gård, älginnanlår och en del mejeriprodukter.
Några färska produkter?
– Absolut. Till exempel hängmörad biff och entrecôte. Och mejeriprodukterna är ju färska. Vi kommer ha jättegott smör från Järna.
Det blir däremot ingen servering i den lilla lokalen som ligger i hörnet Hornsgatan/Mariatorget. Men närheten till gräsmattan på torget innebär troligtvis att de kommer att sälja en och annan take away-låda, resonerar Agneta samtidigt som Södermalms mathipsters hjular längst Hornsgatan.

Aleksander Kovacevic

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!