En rå restaurang

Karin Ericson 16:24 7 Jul 2011

 

Raw Food House ser ut som hämtad ur ett inredningsreportage i tidningen Lantliv och passar utmärkt på den trendiga Friisgatan. Disken är fylld av vackra bakverk och de serverar brunch, lunch och juice – allt tillagat på max 42 grader. Det är den gyllene gränsen för att råvaran ska behålla alla sina näringsämnen och det som gör att vi mår så himla mycket bättre av att äta raw food. I alla fall enligt Linda och Jonathan Nilsson som driver restaurangen.


Linda, varför raw food?
– Det här är det naturliga sättet att äta mat. Att koka upp mat är egentligen en ny företeelse och alla enzymer och vitaminer som kroppen behöver bryts ner vid upphettning. Enzymer hjälper dig ta vara på vitaminer, proteiner, kolhydrater, fett och fibrer.
Vad kan raw food ge för effekt?
– Energinivån är påtaglig. Man märker en oerhörd skillnad under första året då kroppen balanseras. Sömnbehovet minskar och sinnen blir skarpare; smak, dofter och syn. Upplevelsen är individuell men jag har upplevt fantastiska effekter av olika sensationer. Jag är alert, pigg och kan uppleva livet till fullo.
Vad finns hos er?
– Vi har alltid fullt av nyttiga godsaker som raw cheescake i olika varianter, raw äppelkaka, cachewgrädde, cupcakes, tryfflar, pistagekaka, banan- och jordnötskaka och nyttiga snickers. Vi använder bara ekologiska frukter, nötter och bär, inget socker, gluten eller laktos. Vi har olika knep och torkugnar för att göra kakor. Förutom honung och bipollen är vi en veganrestaurang.
Raw food är stort i Los Angeles, men vad tycker man i Malmö?
– Folk kommer in och berättar att de har längtat efter ett sådant här ställe. Det ligger i tiden. Vi har en vägg på toaletten där man kan skriva och jag blir helt rörd när jag läser. Jag har jobbat med kost och hälsa i 10-15 år och märker en oerhört stor förändring. Idag behöver jag inte lägga tonvikten på att berätta att mat påverkar hälsan för folk är så medvetna redan. Folk har fattat allt fusk i matbranschen. När det gäller raw food kompromissar man inte någonstans, det är helt rent. Vi serverar varken sprit eller vin, det ingår inte i konceptet.
Äter ni själva bara raw food?
– Nej, vi äter vegetariskt och ibland lite fisk. Vi vill inte begränsa oss till raw food, bara det är lustfyllt och härligt. Om vi blir bjudna till vänner där någon lagat mat med kärlek är det fantastiskt i sig.

Friisgatan 8, 040 129 200, rawfoodhouse.se
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.