EN FLASKA VIN MED: INGRID LEFFLER

15:52 13 Jun 2012

Ingrid Leffler 

Aktuell: Museichef för Spritmuseum, före detta Vin- och Sprithistoriska, som öppnade den 24 maj på Djurgården i Stockholm. www.spritmuseum.se

Bakgrund: VD för Auktionskompaniet (dotterbolag till Bukowskis), la grunden för det som idag är Bukowski Market.

Dricker helst: Dryck efter säsong. Värmande rött vin på vintern och kall ljus öl på sommaren.

Den 24 maj fick Sverige ett sprillans nytt Spritmuseum på Djurgården i Stockholm. Fyra dagar efter premiären träffade Nöjesguiden museichefen Ingrid Leffler över en flaska bättre rosé.

– Men Gud, har du sett annonstavlorna där ute? Det är våra annonser för Sprit-museum! Vad kul, jag har inte sett dem förr. Ser du de där gula och blåa skyltarna?

Ja. Vad föreställer logotypen?

– Man kan läsa in både ett cocktailglas och själva huset där museet ligger. Björn Kusoffsky har gjort den. Och färgerna på annonserna gör att det känns svenskt, det är något vi vill signalera utåt. Svensk sprithistoria, svenska traditioner, flaggstång, midsommar…

Hur firar ni midsommar på Spritmuseum?

– Med mat, nubbe och sång såklart. Vi ska pynta stången och så har vi öppet på midsommarafton. Inne på utställningen Spritlandet Sverige gestaltar vi midsommaren i form av en husvagnsmiljö. Sommar, förväntan, semester. En högtid då vi kopplar på alkoholen lite extra och dricker explosivt.

Det sägs att vi svenskar dricker allt mer ”kontinentalt” – ofta men i mindre mängder – är det bra eller dåligt?

– Vi dricker fortfarande mest när det är helg och semester. Jag är varken för det ena eller det andra, jag tror på måttlighet. Vi dricker nästan minst i hela EU.

Hur dricker du själv?

– Jag är en person som belönar mig själv med ett glas vin på fredagar för att varva ner. Visst kan jag ta ett glas vin på en veckodag men jag försöker att undvika det.

Alltid vin?

 För det mesta, men nästan alltid ihop med mat. Mat och vin i kombination höjer upplevelsen för båda parter. En drink eller champagne kan det bli vid festligare tillfällen.

Har du någon signaturcocktail?

– Om jag inte vet vad jag ska beställa blir det ofta en Cosmopolitan. Det är snyggt med martiniglas. Men oftast går jag fram till bartendern och säger ”Hej. Vad tycker du är bra? Vad borde jag testa?”. Jag är nyfiken av mig och låter gärna andra begåvade människor göra valen åt mig. Samma sak när jag sitter på restaurang och beställer vin. 

Champagne?

– Ja! Torr, kall och gratis, haha. Jag drack faktiskt en riktigt god champagne för ett år sedan, Salon tror jag att den hette, en ren och skär dryckesupplevelse. 

Öl då?

– Det är trevligt med kall öl på sommaren, senast drack jag Peroni. Jag föredrar ljus lager.

Går du ofta på krogen?

– Jag är naturligtvis daglig gäst på Spritmuseets restaurang. Annars är stammishaket PA & Co där jag helst äter torsk med pepparrot och ångade grönsaker. Till det dricker jag, återigen, det någon annan rekommenderar. Det blir bäst så.

Hur upplever du dig själv när du blir berusad?

– Jag blir glad, inte så att jag ställer mig på bordet och har sönder glas, men jag har ofta väldigt skoj. Jag tror att jag upplevs rolig, men det får du fråga någon annan om. Jag säger säkert en del sanningar också.

Kreativt, sinnligt och kontrastrikt är Spritmuseums värdeord. Hur avspeglar sig det i utställningarna?

– Det viktiga är att något av orden finns med i allt vi gör, inte nödvändigtvis alla tre. Vi har försökt skapa fysiska möten med hjälp av doft, smak, ljud och material. Vi vill att folk ska ta i saker, lukta och smaka på dem. Interaktivitet på individuell nivå. 

Vilken debatt vill du att Spritmuseum ska skapa?

– Vi hoppas såklart att utställningens olika delar väcker lust till samtal och kanske debatt. Vår uppgift är inte att peka ut hur det ska vara. Vi pratar till exempel enbart om bruket av alkohol, inte om missbruket. Om The Absolut Art Collection är reklam, konst eller både och är upp till dig att avgöra.

Museet har även ett hypermodernt provningsrum. 

– Ja, det är ett rum som är byggt med undertryck för att aromerna ska lyftas fram. Man kan vara upp till 56 personer som provar samtidigt, antingen på de allmänna arrangemang som vi ordnar eller få hjälp med att skräddarsy sin egen provning. Framförallt satsar vi på annorlunda temaprovningar och provningar som speglar aktuella trender.

Vilken provning skulle du själv helst vilja gå på? 

– En provning med rubriken ”Hur smakar melankoli?” som diskuterar vårt nordiska sinnelag. Vad innebär det att leva i det melankoliska spritbältet? Vad beror det på? Den provningen kör vi i oktober.

Din förra arbetsplats var Auktionskompaniet, vad gjorde du där?

– Vi arbetade med att modernisera, dels genom att lägga ut det på nätet och flytta till nya lokaler. Idag heter de Bukowski Market.

Vad handlar du själv på auktion? Vin?

– Jag har inte handlat privat på länge och aldrig vin. 80 procent av det jag har hemma i form av inredning och konst är dock köpt på auktion. Det man lätt glömmer bort är att auktioner inte bara är en marknadsplats, det är en fantastisk möjlighet att ta del av olika utställningar.

Du blev rekryterad till Spritmuseum, vad var det som lockade?

– Får du chansen att bygga ett nytt museum tar du den. Det finns ett ordspråk som säger ”om du inte vågar kan du somna om”. Jag visste väldigt lite om hur man bygger ett museum men såg en stor utmaning i uppdraget samtidigt som jag gillar att arbeta med förändringsprocesser.

Hade det spelat någon roll om det var någon annan typ av museum?

– Nej, det tror jag inte. Jag blev inte rekryterad för mina spritkunskapers skull utan för att jag har erfarenhet av förändringsarbete och är inriktad på kultur och kommunikation. Kunskap om svensk sprithistoria finns på museet i form av intendenter och andra sakkunniga.

Varför ska man ta sig ut till Djurgården och besöka Spritmuseum i sommar?

– För att man är nyfiken på vår svenska sprithistoria och vill se modern konst. Vi visar just nu ett sjuttiotal verk ur den unika konstsamlingen The Absolut Art Collection som speglar åttio- och nittiotalets konst. Missa inte Andy Warhol. Eller vinterrummet i den fasta utställningen. Rusningscykeln, från nykter till redlös, är en upplevelse i sig.

Apropå upplevelse, gillade du vinet?

– Ja! Väldigt gott för att vara ett mörkt rosévin. För visst är det rosé? 

Ja, det är rosé.

– När jag ser färgen tänker jag ”dåligt rosévin” men det här är jättegott, inte alls så sött. Jag tar en bild på flaskan och skickar direkt till restaurangchefen på museet! 

Innan du går ska du få blindprova tre glas sprit…

– Nej, nej, nej… sluta. Jag kan inte sånt här! Inget läxförhör, snälla.

Hehe, okej du slipper. Skål!


Alf Tumble och Ingrid Leffler delade på en flaska Bruno Clair Marsannay Rosé 2010, 149 kr på Systembolaget.
Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!