Dryck: Så långt bort från bag-in-box som möjligt

16:22 8 Nov 2010

Carl Reinholdtzon Belfrage föredrar vin odlat biodynamiskt på ett sätt som respekterar naturen, vilket ger eleganta, balanserade viner med aningen lägre alkoholhalt framför extraherade, alkoholstinna och vulgära saker. Och en agentur som levererar denna filosofi är Moestue. Den röda tråd som lyser solklart genom hela sortimentet är vin med adress. Terroir-viner helt enkelt.


Tarlant

Tarlant är Champagnes näst äldsta producent och lyckas via denna metod behålla frukt och druvans natur i denna knastertorra champagne. Till en absolut majoritet av all champagne tillsätts en nypa socker för att runda av syran och framhäva frukten, så dock icke till denna typ. Tarlant är Champagnes näst äldsta producent och lyckas via denna metod behålla frukt och druvans natur i denna knastertorra champagne. Frisk blodgrape samsas med toner av en lätt örtighet. Urtypen för all apéritifchampagne, som dock även belönar dig rikligt om du sköljer ner ett gäng ostron au naturel till. En masse. Kall, torr och nästan gratis.
Brut Zero – nr B88000, 289 kr

Wittmann
Den som fortfarande tror att tyskt vin är lika med ”Liebfraumilch” eller fantasifullt förpackade viner med exotiska namn men med innehåll otjänligt för människor, ja den personen är antagligen samma människa som tror att en risotto är en djupfryst blandning av ris, majskorn och tärnad paprika ur en Findus-påse. Ekologiskt certifierade med strikt biodynamiska odlingsprinciper levererar Wittman viner som tillhör Tysklands absoluta topp. Massor av frukt, syra och riktigt lång eftersmak som fortsätter att utvecklas långt efter att de ljuva dropparna har runnit ner i halsen. Drick till... Ja, jag kan ärligt talat inte komma på ett tillfälle då en bra tysk riesling inte passar.
Riesling Trocken – nr B75059, 144 kr

Terras Gauda
Albariño-vinerna från Galicien i nordväst, med Portugal och Atlanten som närmsta grannar, är makalösa. Ibland kallas den Spaniens Riesling och det är inte svårt att förstå varför, de är båda begåvade med frisk syra och generös frukt. Terras Gauda heter producenten bakom detta vin och de lyckas bättre än någon annan med att visa upp Albariños underbara, läckra, typiska och omisskännliga karaktär av aprikos, persika, mandel och färska örter, allt i slank och snygg paketering. Till ett löjeväckande lågt pris.
Abadia de San Campio Albariño – nr B75386, 179 kr

Domaine Fèvre
Regionen Chablis är en av vinvärldens riktiga kändisar, men många är de som inte vet att detta strama, friska och ”mineraliska” vin görs på Chardonnay, samma druva som i kalifornisk eller australisk tappning ofta smakar smör och kola, eller i värsta fall, smörkola. Skillnaden ligger absolut till viss del i att de senare ofta fått smaka på massor av ekfat, men också i området Chablis mycket speciella, extremt kalkhaltiga jordmån. Chardonnay påverkas extremt mycket av sin växplats och i Chablis smakar de bästa vinerna verkligen av de gamla snäckskal som under miljoner års gång bildat Chablis vita jord. Domaine Fèvre levererar frisk citrusfrukt parat med nybakat bröd och regionens adelsmärke, en kritig ton av ostronskal och drivor av mineralitet.
Chablis (Villages) – nr B73121, 169 kr
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!