Dryck

16:37 11 May 2009



Nyhet från Bourgogne


Antonin
Puligny-Montrachet 2007


Världens mest berömda kommun för vita viner är utan tvekan Puligny, med tillnamn efter Bourgognes finaste vita vingård, Montrachet. Här i den starkt kalkblandade lerjorden görs världens dyraste vita vin med smak som öppnar upp en förnäm balsal i gommen och stannar kvar i timmar.
Mitt favoritvin denna månad har en vackert silvergrön färg. Doften går mot citrusskal och mogna gula äpplen, men har också en erotisk, nästan unken ton. Det finns också en aningen rostad karaktär från de nya faten. Resultatet är en elegant smak som utvecklas starkt i glaset med härliga syror som utkristalliseras i munnen.
Vinet är ännu mycket ungt, omyndigt om ni så vill, som börjar visa sina kvaliteter, men vill helst öppnas om tre-fem år. Men att lufta det i två timmar fungerar bra om du vill dricka vinet redan idag.
Vad som passar till? Fina viner vill ha fin mat. Till detta vin vill man ha fin, vit utrotningshotad fisk, gärna grillad. Gratinerad hummer går också bra.

Kan gärna lagras fem till sju år. 100 procent Chardonnay. Systembolagsnr: 5336-1, 267 kronor.



Sommarens accessoarer


Omaka Springs
Sauvignon Blanc 2008


2008 års Sauvignon Blanc från Omaka Springs är helt magisk. Färgen är fantastisk. Doften balanseras mellan tropiska frukter med inslag från paprika och njurformade pooler. Även i smaken kommer de tropiska frukterna tillbaka och bärs upp av den eleganta, välbalanserade och friska syran, som också, tillsammans med mineraltonerna, bidrar med textur och komplexitet. Vinet avslutas krispigt och rent med en lång eftersmak. Passar utmärkt till skaldjur, fiskrätter, sushi eller bara att avnjutas som den är.
Omaka Springs Estates vingårdar består av 178 hektar och ligger utspritt över Omaka Valley som ligger i hjärtat av Marlborough. Marlborough som numera är världskänt för sin produktion av Sauvignon Blanc-viner karaktäriseras av det svala klimatet och den steniga och mineralrika jorden. Omaka Springs Estates ägs idag av Geoff och Robina Jensen.
Omaka Springs Estates, Marlborough, Nya Zeeland. 100 procent Sauvignon Blanc. Artikelnummer: 6441, 89 kronor.



770 – don’t lose that number

770 är ett lysande Priorat-vin i högsta klass, inget som faller i glömska i första taget. Alla druvorna är handplockade och smekta av kvinnohänder och efter det jäses vinet i helt slutna tankar med en mycket liten och snäll pump som rör runt vinet konstant som en påse blod i en blodbank i tjugo dagar. Därefter lagras vinet 18 månader på nya franska 4 000 liters fat i som har en automatisk batonage tre gånger per dag. Härlig explosiv smak av dyr läppglans och med lång en eftersmak av en sydamerikansk fotomodell.Elvi Wines, DOQ Priorat, Syrah 40%, Garnatxa 30%, Cabernet Sauvignon 20%, Merlot 10%, artikelnummer 98120, 299 kronor.




Månadens klassiker

Fransk äppeljuice för vuxna: Jag kallar den ”C”

Denna Calvados från Pays d'Auge är min favorit. Jag gillar den relativt ung, och fruktanvärt spritig för att prata klarspråk. Jag fullkomligen avskyr gamla sönderlagrade sorter som dammiga gubbar dricker i källare iklädda billiga kavajer.
I Boulards Grand Solage blandas 3-5 års gamla calvadossorter, denna ”cuvée” lagras sedan ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans. Det blir perfekt för mig. Jag älskar att skölja ner ekorrar, öron, hjärnor, trynen, fötter, hjärtan och andra delikatesser på Fergus Hendersons S:t John i östra London med denna Calvados.
Firman Boulard grundades 1825 och ligger i hjärtat av Calvados, Normandie, och just Pays d'Auge anses som den finaste av de elva områdena som ingår i Calvados.
Calvados är alltså ett lagrat destillat på utjäst äppel- och päronmust, i princip cider, och som råvara används upp till 100 olika sorters äpplen som ger sina smakbidrag och egenskaper till den slutliga produkten. Mer än 30 av dessa kommer från Boulards egna planteringar, resten köps in från utvalda lokala odlare. Calvados Boulard dubbeldestilleras i så kallade "pot stills" av koppar på samma sätt som maltwhisky och cognac. Detta är en mycket hantverksmässig och relativt långsam metod. En enklare och vanligare metod är destillering i så kallade kolonnapparat (en form av konstant destillering) som dock tar bort de mer finstämda smakämnena och ger en mindre fyllig Calvados.

Karaktäristiskt för Boulard Grand Solage är dess äppeldoft och skimrande färg. Mjuk och ren, helt utan den finkelsmak som man ofta hittar i sämre C:en. Välbalanserat är mitt omdöme. Systembolagsnr: 58-1, 295 kronor.
Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!