Döskalle & Mästerligt möter Maria Arnholm

Redaktion 17:11 27 Feb 2013

maria_arnholm.jpg
Foto: Emil Jönsson

Sverige har fått en ny jämställdhetsminister. Efter bara några veckor på posten har Maria Arnholm redan väckt ett stort intresse i media, inte minst för sitt kollektiva boende på Lidingö. Döskalle & Mästerligt mötte upp den ”hen”-användande ministern för att prata feminism, könskvotering och lite, lite Melodifestivalen.


betyg: 6Vad är feminism för dig?
 – Feminism är att man tycker att män och kvinnor ska ha samma möjlig-heter att forma sina liv och samhället. Feminism är också att man inser att det inte är så. Och feminism är att man vill göra något åt det. Det är en vision om hur man vill att det ska vara, det är att acceptera att det inte är så och att sedan vilja göra något åt det.

betyg: 1Vad hade din företrädare för problem med ordet ”feminist”?
– Det har hon berättat för mig. Hon sa ”Maria, jag har så många etiketter. Jag är svart, jag är kvinna, jag är invandrare och jag är trött på det. Jag ska inte ha mer än en enda etikett under resten av mitt liv, och det är liberal.”

Hur ser du på ordet ”jämställdist”?
– Jämställdist? Nej, det tycker jag inte behövs. Feminist är ett bra ord.

Planerar ni att göra något konkret åt näthatet mot kvinnor?
– Näthatet som vi pratar om är ju egentligen kvinnohat, som alltid har funnits, som har fått ytterligare en arena. Då gäller det att jobba mot kvinnohat men också vad man kan göra och inte göra på nätet. När det gäller den senare delen pågår det ett arbete på justitiedepartementet där man ser över lagstiftningen. Det finns säkert ett antal saker man kan göra där men det förbereds på justitiedepartementet och inte av mig. När det gäller att bekämpa och arbeta mot kvinnohat, där jobbar vi mycket med det fysiska våldet. Hur man kan uppmärksamma och bekämpa det, och hur man ger stöd till de drabbade men också hur man kan medvetandegöra män, också alla goda män som känner sig anklagade och inte gillar när man säger ”mäns våld mot kvinnor”, för att de inte slår några kvinnor. Att man kan prata om det som ligger i maskulinitet och våldsamhet men också att man tidigt kan hjälpa män som utövar våld.

Är det nödvändigt att lägga till ”alla män utövar inte våld” varje gång frågan tas upp?
– Nej, det måste man verkligen inte. Men om man vill skapa förändring på riktigt, då måste man få med sig flera män i det här arbetet och vill man få med sig dem måste man prata med dem så att de lyssnar. Man kan tycka att alla män borde ha fattat att det är så här det är. Men om man vill nå någonstans måste man också vara beredd att fundera över hur man ska få med sig alla män.

Du är emot kvotering för att få in fler kvinnor i företagsstyrelser?
– Jag tycker att politik och näringsliv är olika saker. Självklart ska politiken ha regler för hur näringslivet ska verka, men man ska också tänka sig för innan. Politiker är inte jättebra på att driva företag och därför är det min grundinställning att det här måste komma från oss själva, det är näringslivet som måste driva fram det. Jag tror att det är så. Men det finns fortfarande alldeles för många företag som inte gör något. Då tänker jag att vi politiker kan fixa det först. Om vi tittar på de kommunala bolag som finns idag är det 75 procent män i deras styrelser. Vilka är vi att säga hur andra ska göra? Vi har fixat de statliga bolagen och det tycker jag är fantastiskt, de senaste åren har man gått från kanske 20 procent kvinnor till 50. Men vi har fortfarande de kommunala bolagen kvar. Ska vi springa runt som LO:s ordförande, som sitter och leder en organisation där flera av förbunden har jättedålig representation i sina styrelser? Om alla sopar framför sin egen dörr blir det mycket bättre.

På vilket sätt tycker du att ”hen” har en plats i det svenska språket? Och känner du dig nöjd när du använder dig av det ordet?
– Ja, jag känner mig skitnöjd. Jag tycker att det är roligt med nya ord. Parallellen är väl sådär men språket ska ju utvecklas och när jag var ung var ”bög” ett skällsord. Sedan när jag var 20-någonting sa de homosexuella att ”nu ska vi ta tillbaka det här ordet” och jag tyckte det var jättehärligt att vara med och göra det. Jag tycker att ”hen” är en otroligt praktisk lösning på ”han” eller ”hon”.

Peter Wolodarski skrev om hur privata relationer påverkar er politik. Vad är det för en ormgrops-kollektiv du påstås förestå i din villa på Lidingö?
– Det är väl jättebra att han berättar hur det förhåller sig. Var och en får bedöma vad de tänker om det. I alla samhällen finns det makteliter. Det finns i politiken, i näringslivet och i media, och inte sällan är de inblandade i varandra. Jag är en del av makteliten i Sverige, jag har haft positioner både i politiken och i närings-livet som har varit inflytelserika, och jag måste självklart vara beredd att stå för det. Jag känner mig sund, jag känner mig kompetent för det jobb jag har och jag känner att jag har öppet redovisat vad jag står för. Jag försöker göra så gott jag kan, jag kan inte göra något annat. Det vore hemskt om det här inte fick berättas, om det var hemligt. För mig är vänskap och relationer meningen med livet och jag älskar mitt hus.

Vad är din åsikt om Ravaillacz?
– Jag tyckte att det var skitdåligt. När det kommer till schlager är jag inte så mycket för ironi, jag tycker att det ska vara på riktigt.

Skapar RUT-avdraget verkligen ett jämställt samhälle?
– På marginalen. Det är bra skattepolitik tycker jag. På samma sätt som en typ av tjänster som ofta utförs av män har haft den här konstruktionen, tycker jag att det är jättebra och logiskt att tjänster som typiskt sätt har utförs av kvinnor, har samma konstruktion. Det har lett till att många kvinnor har fått vita löner, pensioner och försäkringar. Det är att bidra till ett mer jämställt samhälle, tycker jag. Dessutom har det gjort det mer möjligt för flera att köpa tjänster.

Så vilket RUT-avdrag kommer att bidra till ett mer jämställt samhälle? Det om avdragsgill bartender eller läxhjälp?
– Läxhjälpen, tror jag.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!