Död åt tacokryddan – så lagar du mexikanska tacos på riktigt

11:15 13 Mar 2015



Död åt tacokryddan, burkmajsen, och halvljummen grå blandfärs med färdigriven ost på. Ge plats åt koriander, lime, chili och syrad lök i små mjuka bröd. Fredagstacosen gör revansch!


Inget i detta recept är svårt att laga, tvärtom. Enda kruxet är att det innehåller en del olika moment. För att slippa dem precis innan middagen kan man förbereda en hel del – tomatsalsan kan göras tidigare på dagen, och den syrade löken och bönröran blir lika goda om de görs kvällen innan. Köp en halv färdiggrillad kyckling så är du nästan redan klar.

RIKTIGA TACOS
Små tortillas med biff eller frijoles (bönröra), guacamole, pico de gallo (tomatsalsa) och syrad lök.
4 pers

2 paket minitortillas, totalt 16 bröd (köp små bröd, blir mycket fräschare)
3 dl crème fraiche eller gräddfil
1 lime, i klyftor
färsk koriander

400 gram ryggbiff/entrecôte/lövbiff
smör att steka i
eller
en halv färdiggrillad kyckling, rensad från ben
eller

Frijoles (bönröra)
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt
1 msk olja
1 burk röda kidneybönor (à 400 g)
knappt 1 dl vatten
salt
1/2 röd paprika
1 msk olivolja 

Syrad lök
1 rödlök
0,5 dl ättika
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
3 svartpepparkorn
1 litet lagerblad

Pico de gallo (tomatsalsa)
250 gram körsbärstomater
1 kruka färsk koriander
1/2 silverlök (1/2 gul lök går också bra)

1 vitlöksklyfta
röd chili (använd så mycket du vill ha i styrka)
1 lime, finrivet skal och saft
0,5 msk strösocker
helst några droppar balsamico om du har
salt & peppar

Guacamole
3 avocados
1 mindre vitlöksklyfta
saft och finrivet skal från 1/2 lime
salt & peppar



Syrad lök:
Skala och skiva löken tunt. Blanda ättikssprit, socker och vatten. Tillsätt sedan svartpepparkorn och lagerblad. Lägg i lökskivorna och låt stå, helst minst en timme innan servering.

Tomatsalsa:
Hacka tomater, koriander, lök, vitlök och chili fint – ju finare desto bättre. Tillsätt limeskal och socker. Smaka av med pressad limesaft och eventuellt några droppar balsamico. Smaksätt med salt och peppar. 

Guacamole:
Ta bort skalet från avocadon och mosa grovt i en skål. Pressa i vitlöken, riv limeskal fint och pressa i saften. Rör ihop. Salta & peppra efter smak.



Om du vill göra helvegetarisk tacos, börja med bönröran nu. Den är inte nödvändig om man använder kött, men har du tid och lust – gör båda!

Bönröra:
Skala och finhacka löken. Pressa vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök och vitlök i olja några minuter på svag värme i en mindre gryta eller djupare stekpanna. Spola hastigt av bönorna i kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt chilifrukt och bönor i pannan, häll på vattnet och låt sjuda i fem minuter. Mixa bönsåsen grovt med mixerstav. Smaka av med salt. Finhacka paprikan och strö över röran och ringla över olivolja.

Köttet:
Strimla köttet, salta och peppra. Stek i omgångar (har du för mycket kött i stekpannan kokas det istället för att stekas) på hög värme i smör i stekpanna. Låt inte köttet bli helt genomstekt – hellre för lite än för mycket, i min smak.

Under tiden som du steker köttet, värm bröden, allra helst i gjutjärnspanna, men även ugn funkar bra. Värm då på 150 grader i 3-5 min. Akta så att du inte värmer dem för länge eftersom de blir hårda då.

Servera med lök, tomatsalsa, guacamole, bönröra och/eller kött, limeklyftor, färsk koriander och gräddfil/crème fraiche.



DRYCKESTIPS:
Öl från andra sidan Atlanten passar bra till tacos, Corona Extra med en limeklyfta i för att köra den mexikanska grejen, eller Sierra Nevada Pale Ale. Vill du ha ett rött vin passar ett mjukt & bärigt sådant, typ Mezzacorona Lagrein eller Masi Valpolicella Bonacosta (95 kr). 

Äter du hellre ute? Här är Stockholms bästa tacos.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar