Det är återigen dags för Den stora smakresan. Denna gång får vi följa med Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson till San Francisco där han djupdyker ned i steam beer-tanken.
Tidigare har Richard Bengtsson åkt Ostindiefararen Götheborg längst med Sveriges västkust och druckit öl på ett gammalt ånglok med landsbygden som passerat i revy. Nu ger han istället på sig steam beer, den kolafärgade ölen som fått sin prägel av ångan.
– Jag har alltid gillat ång-öl och drömt om att göra ett. Tyskar som kom till Kalifornien, lockade av guld, upptäckte inte bara guld utan också att bristen på gjorde det svårt att brygga lager och bryggde då ölet som idag kallas ång-öl, säger Richard Bengtsson.
Nu har Richard Bengtssons dröm äntligen blivit verklighet då han gjort sin egna tolkning av steem beer, eller ång-öl som den också kallas. Mariestads Dampfier är den sjätte utgåvan i Mariestads limiterade ölserie. Ång-ölen är inspirerad av guldruschens Kalifornien och Mariestads tyska rötter.
Mariestads Dampfbier finns en limiterad upplaga på 2000 buteljer. Varje flaska innehåler 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Ång-ölen Mariestads Dampfbier lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 1 maj. Följ den stora smakresan på Mariestads Youtubekanal.