Linda Eliasson.

Cocktailbarer utan alkohol - det nya svarta?

16:00 23 Mar 2017

De senaste åren har juicebarer ploppat upp överallt runt om i Sverige. En av pionjärerna var kedjan Juiceverket, grundad av bland andra skådespelaren Andreas Wilson. Vi parkerade oss i en av barerna under en eftermiddag.

Linda Eliasson är barchef på en av Juiceverkets fem anläggningar i Stockholm. Efter flera år i restaurangbranschen har hon gått över till att blanda cocktails med frukt som primär ingrediens. När vi möts har lunchruschen precis avtagit och Linda står och förbereder baren i Moodgallerian inför kvällen.

Först vill jag reda ut det rykte juicebarer överlag har om att vara, hur ska jag säga… ”douchiga”. Finns det någon grund i de anklagelserna?
– Det finns såklart ställen eller kedjor som har en douchig attityd, det är nog helt sant. Jag har själv inte varit på något sånt ställe, men det sägs att det plingas i klockor när tjejer kommer in genom dörren och välkomnas med ett ”hej raring”. Juiceverket har inte det sättet att arbeta på. Tvärtom blir våra gäster, som har liknande fördomar som du, ofta glatt överraskade när de blir bemötta på ett trevligt sätt.

I vintras hade tv-serien Juicebaren premiär på SVT. I serien får man följa vardagen inne på en juicebar i all sin enkelhet. Bortom långa, obekväma scener och flackande blickar var det ändå något med Juicebaren som var inbjudande. Tanken av ett gäng unga vuxna som genom en alkoholfri bar blivit nära vänner kändes lockande. Skulle nya bekantskaper skapas under ett par timmar på Juiceverket? Skulle vi mötas i löst juicesnack, filosofiska kåserier och vardagliga samtal om ingenting? Ja, det skulle vi banne mig göra.

En äldre dam kommer fram till baren med sin genomgulliga hund i tätt följe.
– En sån där Dr. Wellington, tack.

Dr. Wellington Special är ett exempel på det som bland juicetenders kallas för en ”shooter”, en stark shot, i detta fall baserad på gogo guarana, ingefära, citron och Maple Joe-sirap. Man tror nästan att damen är en inhyrd statist när hon börjar prata så gott om juicen. Hon vänder sig mot mig och berättar:
– Jag går hit så ofta jag kan. Hade jag haft möjlighet hade jag tagit en sån här shot varje dag. Jag har varit på massa läkarundersökningar genom åren, men jag har kommit fram till att en sån här shot är det enda som håller mina förkylningar borta.

Självklart var statistkänslan helt ogrundad, det visar sig snarare vara verkligheten på Juiceverket just den här eftermiddagen. Efter ett samtal om sina olika förkylningsåkommor och hur hunden kom in i hennes liv, tar hon sin dagliga dos Dr. Wellington och lämnar lokalen. Linda blandar upp en Apple Fuzz, baserad på äpple, hallon, ingefära och citron.
– Den här drinken blir lätt syrlig, eftersom både hallon, citron och äpple har väldigt syrliga smaker. Men vi kör på röda äpplen för att väga av sötman mot syrligheten. Det handlar hela tiden om hitta balansen i smakerna. 

 

"Det är så skönt att alla gäster här är nyktra"

 

Hur är det att jobba som bartender utan alkohol som ingrediens?
– Det är en utmaning som är väldigt spännande. Sprit har alltid samma smak, så det är lättare att misslyckas med bara frukt och grönsaker. De färska råvarorna vi jobbar med kan smaka i princip vad som helst från dag till dag. Därför måste jag smaka av varje drink för att, som jag sa, hitta den rätta balansen.

I serien Juicebaren är det en väldigt speciell stämning inne på baren, där gästerna pratar öppet över generationsgränser utan att direkt känna varandra. Är det så här också?
– Det är så skönt att alla gäster här är nyktra, till skillnad från på restaurangerna. Men det är ändå samma typ av människor som kommer hit som till ”vanliga” barer. Det är alltid öppna samtal mellan gästerna, det är superkul. Tempot är precis detsamma som en vanlig bar. Det måste gå snabbt att beställa och få en drink.

Precis när hon berättar om det öppna samtalsklimatet kliver en medelålders man in på baren, även han med en hund i följe. Likt damen några minuter tidigare beställer han en Dr. Wellington. Han börjar tillsammans med Linda berätta om juicebarernas historia i Stockholm.
– Den första baren minns jag tydligt. Det var en kille som öppnade Smart Juicebar på Odenplan. Han var skitduktig, men det var alldeles för tidig. Folk var inte redo.

 

"Vi går mer och mer åt ett nomadsamhälle där vi står fria från prylar"

 

Mannen visar sig snabbt ha ett stort intresse och kunskap i ämnet juicebarer, och verkar vara en flitig besökare på just Juiceverket.
– Man märker hur kunniga alla bartenders är på juicebarerna. Jag lär mig alltid något nytt som jag tar hem och testar själv. Jag tänker att juicetrenden går hand i hand med vegotrenden. Det är skillnad på kött och kött, precis som på juice och juice. Det är flera mils skillnad på kött där djuren bara ätit grönt hela sina liv mot köttet man kan hitta i butikerna.

Han smuttar på ingefärsshoten och fortsätter.
– Det viktigaste, det är att må bra. Eller hur? Nästa trend är att vi ska vara helt fria och inte äga någonting. Vi går mer och mer åt ett nomadsamhälle där vi står fria från prylar. Bankerna kommer tappa i kraft och företagen kommer inte längre att styra. Det är en spännande tid vi lever i.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2017.