Carl Falk och Robert Sandberg gör en musikalisk middag

Redaktion 16:29 22 Dec 2016

Vad händer om man tussar ihop en demonproducent med en stjärnkock och låter dem arrangera en middag tillsammans?

Carl Falk är musikproducenten och låtskrivaren som har jobbat med stjärnor som Madonna, One Direction och Nicki Minaj. Robert Sandberg är den nyblivne världsmästaren i matlagning som tidigare jobbade på världens då högst rankade restaurang Noma och numera befinner sig på Frantzén.

Tillsammans fick de uppdraget att skapa en middag där maten och musiken samspelar, och där kvällens gäster också får bidra till musiken likt ett knytkalas. Resultatet blev Neon Wonderland – en allt annat en traditionell julmiddag, med allt annat än traditionell julmusik. Vi åkte hem till Carl och kände båda värdarna på pulsen under förberedelserna till denna.

Vad är er relation sedan innan?
Carl: Min studiokollega Dhani och jag har tillsammans med Robert en frukostklubb som vi har arrangerat sedan april förra året. Vi ses här hemma hos oss varje måndag och käkar en trerättersfrukost med olika människor, helt enkelt. Några gäster är samma varje gång, men vi bjuder några nya också.
Robert: Den första gången vi träffades var faktiskt på Noma, när Carl var där och käkade. De var de enda svenskarna under kvällen och jag var den enda svensken som jobbade den kvällen, så jag tog med dem på en rundtur i köket och vi bestämde att vi skulle ses när jag kom hem igen.
Carl: Robert gillar musik, och jag gillar mat. Det är ganska lätt att bli polare då!

Hur väl behärskar ni varandras discipliner?
Robert: Haha, jag kan lyssna på musik och är intresserad. Men för mig är det som raketforskning att skapa det. Jag sitter med ibland och kollar på.
Carl: Det är precis samma sak för mig, och att göra musik och mat är egentligen samma princip. Du har en melodi, några ackord och det ska produceras på något sätt så att det blir en rätt av det.
Robert: Exakt! Det är ett gäng olika komponenter som ska fogas samman till en helhet.
Carl: Man kan skriva en låt i sömnen, men det är först när det produceras och man skapar spännande möten som det händer något. Det är precis som nu när Robert ska göra en glass av råg. Vad händer då? Tänk att du har en söt gullig melodi och producerar den som att en hiphop-producent hade gjort den.


Hur har gästerna fått bidra till spellistan ikväll?
Carl: Alla har bidragit. Vi satte temat till 80-talsrock, det var kul att ta något som inte alls är juligt, och Robert har satt ihop menyn efter samma tema.
Robert: Det blir lite fun dining möter 80-tal, en liten twist på alla julgrejer både i musiken och maten.

På vilket sätt samspelar maten med musiken?
Robert: Det är framför allt att det är otraditionellt. Men det är också mötet mellan musiken och maten som är intressant. Det oväntade som uppstår.
Carl: Vi hoppas verkligen på att kunna överraska ikväll. Det bästa som finns när man äter middag är ju att bli förvånad och överraskad.

Carl berättar vidare att i princip alla musiker och artister han träffar har ett stort matintresse. Att det går hand i hand.
– Maten blir ofta en belöning också, när man är klar.

Det blir en "morot"?
– Precis, du vet aldrig riktigt när du är klar när du jobbar med musik, och det tar otroligt mycket energi. Då är det grymt att ha en middag på ett ställe som Frantzén eller Beirut Café att se fram emot.

Du har jobbat bland annat med Madonna. Vad för slags mat skulle du välja baserat på hennes topp tre låtar på Spotify? Like a Prayer, Material Girl och 4 Minutes.
– Just Madonna skulle nog uppskatta något lite nyttigare, kanske en riktigt bra sushi?

Om man vänder på det, hur viktig är musiken när man lagar mat?
Robert: Den är extremt viktig. Jag lyssnar oftast på stenhård hårdrock, då jobbar jag sjukt mycket bättre.
Carl: Vad är det ultimata jobb-bpm:et i köket?
Robert: Det är en bra fråga alltså, det viktiga är att det går fort.
Carl: Jag skulle gissa på cirka 125, det är det ultimata “cardiotempot”. Som Greyhound, jag tror den går i 125. Vi får fråga Steve som kommer på middagen sen.

Vilka är det mer som kommer ikväll?
Carl: Det är bland annat Rami och Dhani från studion jag jobbar i och min sambo Malin. Jocke Berg kommer, han älskar mat, och Peter Svensson. Eva och Efva kommer också.

Om man tänker på musiken ute i restauranglokalen, eller vardagsrummet för er del. Vad är viktigt att tänka på?
Robert: Det får inte bli för såsigt, även om dödsmetall kanske inte passar perfekt.
Carl: Jag tycker det här är så sjukt intressant, hela mitt jobb är ju att hålla koll på vilken musik folk gillar och inte. Man får verkligen en kick när man märker att de går igång på den.

Har du någon gång hört någon av dina låtar när du varit ute och käkat?
Carl: Japp. Och det finns ju inget bättre än när någon shazamar en låt, då har man lyckats förstärka en stämning med musik. Det är lite som att titta på en film när scenen sitter med soundtracket. Lyssna bara vad som händer om jag sätter på Etta James här i rummet under den här intervjun. [sätter på Etta James - At Last]

Det blir en annan stämning.
Carl: Exakt, det blir så mycket trevligare. Man kan vara tyst ett par sekunder utan att det känns konstigt.

Finns det olika mat för olika situationer? Om man till exempel ska dumpa någon men vill vara trevlig och bjuda på middag först. Vad bör man servera och vilken musik bör man spela till middagen?
Carl: [sätter på Greyhound] Jag brukar snarare tänka väldigt mycket på hur mycket plats musiken ska få ta, det är det viktigaste.
Robert: Går man till en italiensk restaurang och de bara kör italienska klassiker blir man ju trött. Det får inte vara för mycket in your face oavsett situation.

Om du Carl skulle få ljudlägga nya Frantzén, hur skulle du tänka?
Carl: Jag kan tycka det blir lite söligt om det blir för lugn musik, så jag skulle vilja hitta en hybrid mellan en lugn känsla men med ett lite högre tempo. Lovesick med Mura Maza är ett bra exempel, det är ett schysst beat att käka till och folk skulle garanterat shazama den.

KVÄLLENS MENY

1. Karamell, vörtbröd, anklever, glögg & russin.

2. Bovete, löjrom, syrad grädde, lök & kål.

3. Gris, kål & tryffel.

4. Råg, bakad grädde, ris & gran.

5. Saffran, nejlika, kanel & pomerans.

KVÄLLENS SPELLISTA

FAKTA

Carl Falk är musikproducent och låtskrivare. Han fick sitt genombrott 2003 med låten Obvious, som han var med och skrev till Westlife. Sedan dess har han jobbat med till exempel Avicii  och Bon Jovi.

Robert Sandberg är en flerfaldigt prisbelönad kock som till vardags jobbar på Frantzén. Han har både praktiserat och arbetat på Noma som kock. I september 2016 gick han segrande ur Hans Bueschkens Young Chefs Challenge 2016 i Thessaloniki, Grekland.

 
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!