Café Oizo inspireras av tunga beats

15:40 16 Feb 2017

De östra delarna av Göteborg är inte direkt kända för sitt utbud av kaféer och platser för gott häng. Men sedan mitten av januari har stadsdelen fått lite nytt hopp, för vid Sanatoriegatans hållplats ligger numera Café Oizo.

För tio år sedan flyttade Sarah och Rickard Almqvist med sina barn från Majorna till Östra Centrum. I brist på mötesplatser åkte de liksom många andra i området tillbaka väster ut för att hänga och dricka gott kaffe. 
– Vi har alltid velat dra igång ett eget ställe, men tankarna har ändrat skepnad under årens lopp. Men så hände något när jag förra sommaren besökte den här lokalen efter att ha hittat en annons på Blocket. Plötsligt stämde allt, berättar Sarah.

Den väl tilltagna kaféet på Munkebäcksgatan 30 har under de senaste 20 åren tjänstgjort som blomsteraffär. Innan dess har lokalen rymt både ett charkuteri och konditori. Bagaren och semlorna har hittat tillbaka men även en del från tiden med kött i disk finns kvar, som det vita kaklet på väggarna.

Vad gjorde ni innan ni öppnade kafé?
– Lite av varje, jag har bland annat jobbat på Pågen. Rickard däremot har gjort allt ifrån att stå i en skivbutik på Avenyn till att jobba som målare, brevbärare för att sedan skola om sig till undersköterska. Men för ett tag sedan hittade han hem i brödet och baket när han började jobba på ett surdegsbageri. Det var förresten där han träffade Jonas som numera sköter vårt bageri, berättar Sarah.

Allt som säljs i kaféet bakas i det lilla bageriet i samma lokal. Det hållbara tänket är viktigt, mjölet mals på plats och alla stora råvaror är ekologiska. Under morgonen bakas det upp, mitt på dagen är utbudet som störst och framåt eftermiddagen börjar det glesas ut. Allt för att man inte ska överproducera och behöva slänga eller servera gammal mat. 
– Tanken är att tillsammans med gästerna hitta en välsmakande väg som funkar åt båda hållen. Vi hoppas att våra kunder kommer att ha förståelse för att vi inte kommer ha exakt samma varor klockan åtta på morgonen som fyra på eftermiddagen. 

Har ni några andra planer i dagsläget?
– Eftersom vi bara har haft öppet i några veckor har vi väldigt mycket på gång. Vi kommer snart att börja med veganska lunchsoppor, sen vill vi även göra en bra helgbrunch med belgiska surdegsvåfflor, fattiga riddare och annat gött. Sen till sommaren är planen vi att öppna upp en uteservering där man kanske skulle kunna njuta av en iskall lokalproducerad folköl till sin grillmacka. Vi har förresten ett garage här vägg i vägg där vi hoppas kunna utöka verksamheten i sinom tid. Det hade varit roligt om man kunde göra lite event och sånt där. Kanske någon fest eller så? Det känns som om det finns stor potential. Men just nu tar vi en sak i taget, vi måste få bra koll på kaféet först.

Namnet får mig osökt att tänka på MrOizo som hade hiten Flat Beat någon gång på 90-talet. Du vet med den där den gula mjukisfiguren som diggar så bra i videon.
– Ja precis, det stämmer bra! Hans musik och filmer har inspirerat och roat oss sedan den plattan (som för övrigt har riktigt tunga beats). Vi tror att oizo kommer från franskans oiseau som betyder fågel. Och likt fågeln är vi här ganska fria att skapa vad vi vill och det är en fantastisk känsla som vi ser fram emot att få utveckla och leka med.

 

 

 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!