Foto: Leon Sadeghi Hallén.

Att brygga öl på Gotländskt vis

13:56 13 Feb 2017

Det brukar sägas att riktig öl bryggs på malt, humle, jäst och vatten. Av någon outgrundlig anledning nämns däremot sällan svett. Nöjesguiden har tillbringat 24 timmar på Gotlands Bryggeri, och gjort möda för lönen. 

Den infödda gotlänningen Janne Bertholdsson började på Spendrups under 90-talets tidiga hälft. Vid den tiden hade en av konkurrenterna i stort sett monopol på öns krogar. 
– Jens Spendrups hade en ide om ett mikrobryggeri, och tanken var först att det skulle ligga i Studentstaden Lund. 

Det hade tidigare även funnits tankar på att förlägga mikrobryggeriet till Göteborg och Chalmers Tekniska Ölskola, men efter ett olycksfall i samband med en ölhävartävling på en av nationerna beslutades att inte heller detta skulle genomföras. Lotten föll således, till Janne Bertholdssons stora lycka, på Gotland och Visby – en stad med lång historia av ölbryggning på grund av de munkar som hållit till på ön och gjort just detta. 

Jag träffar Janne i det gamla hus på St Hansgatan 47 mitt i Visby som bryggeriet är inhyst i nu. Här låg det tidigare en kyrka, men huset har också en gång i tiden fungerat just som ett bryggeri. Däremot var det i behov av en rejäl renovering för att kunna fungera rent tekniskt som bryggeri i större skala. Bland annat grävdes de enorma koppartankarna delvis ner i det dåvarande golvet. Utgrävningar som övervakades av såväl kommunen som stadsförvaltningen. Visby är fullt av historia och jorden bokstavligt talat likaså.

Anledningen till mitt besök är att jag vid ett svagt ögonblick tackat ja till att göra praktik på bryggeriet. Eller svagt och svagt, jag var full. Eller full och full, jag hade druckit några öl varpå självförtroendet ifrågasatte "hur svårt det egentligen kan vara". Ärligt talat hade jag tänkt mig att "praktiken" mest skulle gå ut på att sitta vid den bardisk vi befinner oss vid nu och provsmaka öl som kommer ur en modern maskin. Det gör den inte.

Mitt dagsverke börjar nere i källaren där det ska krossas malt. Cirka 150 kilo av den ena sorten, och 25 av den andra ska mätas upp inför dagens bryggning. 
– Vanligtvis krossar man malten högst upp i huset, berättar min handledare Joakim Eneqvist som även är en av bryggeriets tre bryggmästare. Han förklarar att detta är på grund av att gravitationen ska få göra sitt leda ned malten i bryggverket. 

Här har man istället byggt ett sinnrikt system av rör med kedjor i som leder upp den krossade malten till koppartankarna en våning upp. Det innebär också att maltsäckarna, som väger cirka 25 kilo styck måste bäras ner i källaren först. Jag är med facit i hand glad att jag lyssnade på rådet och tog oömma kläder.

Idén om ett bryggeri på Gotland gick på mindre än ett år från just idé till den första färdiga ölen i form av Wisby Klosteröl, en brygd som provades fram med hjälp av Wisby Ölgille, ett råd bestående av åtta ölentusiastiska medlemmar. Klosterölen blev snabbt såväl omtyckt som omskriven, och Spendrups gick nästan lika snabbt från blygsamma fem till femtio procents marknadsandel på ön. 2008 kom den första produkten i Sleepy Bulldog-serien och det var då det tog rejäl fart. Som lite kuriosa kan nämnas att hunden på etiketten är inspirerad av Johan Spendrups egen hund Krut. 

På tal om djur är det just idag en Rök-Apa vi brygger, alltså en American Pale Ale med rökig malt som bas. Medan krossen leds in i det första kopparkärlen skottar jag dravet – som maltresterna kallas efter kokningen – ur det andra. Ett glamoröst jobb. Dravet kommer kreaturen på ön väl till pass när de ska utfodras, det doftar nybakt bröd och jag blir extremt hungrig, lite som efter ett träningspass på SATS Hötorget där man samtidigt känner bulldoften från Pressbyrån och klämmer i sig två kanelgömmor på tunnelbanan hem. Ni vet. 

Under lunchen frågar jag Janne vilka nackdelar som finns med att brygga öl på på Gotland jämfört med fastlandet, förutom utgrävningarna då. 
– Det är ekonomin och logistiken. Vi måste frakta hit det som inte finns med båt, och frakta det vi inte säljer här på ön till fastlandet. 

Vilka är fördelarna?
– Exotismen och vattnet. Vattnet för att det är så hög kalkhalt, och exotismen för att det finns något visst med att vi brygger öl just här där munkarna bryggde dricke redan innan klostret blev en ruin. 

Efter en välbehövd rast går jag vidare till flaskmaskinen och tappar först upp en tidigare påbörjad bryggning av Rök-APA på både flaskor och sedan fat. Sedan är det dags för rengöring och desinficering innan jag äntligen får smaka på "mitt" verk. 

Angående just Rök-APAn jag precis tappat och druckit upp berättar Janne att det som varumärke inom ölsegmentet idag inte bara går att leva på sin historia, utan att man ständigt och regelbundet måste komma med nyheter för att konsumenten inte ska tappa intresset. Idag rymmer Gotlands Bryggeris produktportfölj cirka 25 varumärken, och bryggeriet gör ständigt nya provbryggningar för att hitta nästa recept. 
– Egentligen borde vi brygga en Gotlandsdricka, det har man bryggt här på ön ända sedan vikingatiden. 

Kommer ni att göra det någon gång?
– Nej, det tror jag inte. Men vi kommer att titta på andra starkare drycker framöver. Det är en utveckling som känns jättespännande. 

 

FAKTA GOTLANDS BRYGGERI

Gotlands Bryggeri startades 1995, efter en idé från Jens Spendrup. Även Johan Spendrup var med från starten och installerade kopparpannorna samma år.

2007 kom Johan Spendrup tillbaka till bryggeriet efter en tids frånvaro, och strax därefter blev Gotlands ett eget bolag, självständigt från Spendrups. 

2008 kom storsäljaren Sleepy Bulldog som bland annat blivit känd genom sina lekfulla etiketter. Bakom många av etiketterna i Sleepy Bulldog-serien hittar vi Jens Frithiofsson, son till Bengt "Good morning, wine lovers" Frithiofsson. 

2018 väntas det nya bryggeriet på Gotland stå klart. Bryggeriet på S:t Hansgatan kommer dock att finnas kvar även efter det.

 

SÅHÄR BRYGGER DU EN ÖL

1. Först ut i bryggprocessen är mäskningen. Den krossade malten blandas ut i 67 grader varmt vatten varpå stärkelsen omvandlas till socker. 

2. Därefter går blandningen, som nu kallas vört, vidare till lakning där den sköljs långsamt med hett vatten för att skölja ur sockret .

3. I nästa steg kokas vörten under minst en timme. Det är i detta steg som man även tillsätter humle. 

4. Efter kokningen kyls vörten ner till önskad jästemperatur, vilket varierar något beroende på öltyp.  Här tillsätts även jäst som omvandlar det tidigare utvunna sockret till alkohol.

5. Avslutningsvis är det dags för tappning, på flaska eller fat. Här tillsätts även kolsyra, alternativt socker för hemmabryggaren för att skapa en efterjäsning som bildar detta i flaskan.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!