Årets utländska skivor

19:45 18 Dec 2007
Det har varit ett bra år för rosorna. För musiken var 2007 ännu bättre, och det har krävts blod, svett och faktiskt ett visst mått av tårar för Nöjesguiden att rösta fram årets bästa album. Soundtracket till vårt år kan betraktas som underhållning, som konsumentvägledning eller helt enkelt som den ultimata sanningen.

1. Arcade Fire

Neon Bible
Mercury/Universal

Funeral skulle inte gå att överträffa. Men varde Neon Bible. Nattsvart, svulstig och bombastisk bankade den vett i våra skeptiska hjärnor. Med stråkar från himlen, med ödesmättade orglar, med gester mer storslagna än vad som i alla andra sammanhang är förlåtligt. Arcade Fire är världens bästa band. Fräls oss eller döm oss, det kvittar. Kom armageddon, kom!



2. Richard Hawley
Lady’s bridge
Mute/EMI

Själv ser han sig som en miserable bastard snarare än crooner, men hans innerligt storslagna orkesterballader och twang-schlagers, där solen vägrar lysa och där hans hjärta ideligen krossas, säger något annat. Lägg till det en dos rockabilly och en hit som Morrissey skulle offra sina nötter för och du förstår varför vi gråter så njutningsfullt. 



3. Burial
Untrue
Cargo/Border

Det är underbart när en genre-du-jour faktiskt lever upp till hypen. Burials dubstep ekar av hårt brittiskt 90-tal med drum n’ bass och triphop i mörka källare, men med en känslosam skörhet som får den kallaste cyniker på fall.  



4. Of Montreal
Hissing fauna, are you the destroyer?
Polyvinyl/Dotshop.se

Kevin Barnes mådde piss när han gjorde skivan, men för lyssnaren blir effekten den motsatta. Indie, synthdisco, glampop, falsettfunk, och idel nordiska referenser får tiden att flyga även i 12-minutersmangandet.



5. A Mountain of One
Collected works
Amato/Border

A Mountain of One gör inte popmusik — de gör episka soundtrack till science fiction-filmer. Det är smutsigt urbant och mystiskt kosmiskt på en och samma gång. Melodier och rytmer som skjuts ut i den eviga natten.



6. Grinderman
Grinderman
Mute/EMI

Som om Birthday Party aldrig funnits destillerar Grinderman fram kristallerna ur den mest gotiska bluesen och den mest maniska punken tills allt som finns kvar är ett kontrollerat vansinne, utan ett gram dött kött.



7. Blonde Redhead
23
4AD/Playground

Aldrig har vi längtat till NYC så mycket som när italienska/japanska indieälsklingarna Blonde Redhead släppte 23 som vi sedan ägnat 23 av dygnets 24 timmar åt att lyssna på, titta på och krama tills den nästan sprack i våra impade händer.



8. UGK
Underground kingz
Jive/SonyBMG

Pimp C och Bun B är för gamla för att göra ringsignaler och för thugged out för att älskas av presidentkandidater. Men deras första album på sex år är en makalös tour de force för allt det som gör sydstatsrap så underbart.



9. Electrelane
No shouts, no calls
Too Pure/Playground

Rita en stor röd ring runt Brighton på kartan, skriv tydligt siffrorna 2007 ovanför. Vad betyder detta? Att Electrelane släppte en av årets absolut bästa plattor förstås.



10. Guy Gerber
Late bloomers
Intergroove/import

Gerbers fullängdsdebut fylls av bastant stadiga basgångar, mjuka vocals med popinfluenser, och skira syntmattor. Egentligen alltför simpelt för att bli så här bra. Men på något underligt vis är resultatet omöjligt att tröttna på.



11. Rilo Kiley
Under the blacklight
Warner

Tom Petty har länge varit Jenny Lewis guilty pleasure, och när hon nu ger sig hän, bjuder in Jackson Browne och skiter i att indie inte får vara för radiovänlig fixar hennes Hollywood-combo en svart pärla att njuta länge av.



12. Feist
The reminder
Interscope/Universal

Doftljus, höstpromenader och rena känslor — Leslie Feist retar gallfeber på vissa, men vi andra älskar henne av samma skäl. Med en röst och ett melodisinne utöver det vanliga får hon våra melankoliromantiska hjärtan att dallra.



13. Modest Mouse
We were dead before the ship even sank
Columbia/SonyBMG

Den vansinnige Kapten Brocks skuta, där Johnny Marr mönstrat på, är en hybrid av snuskigt storslagna upptempohits och schizofren indie. Aldrig förr har en förlisning varit så fascinerande.



14. Mavis Staples
We’ll never turn back
Anti-/BonnierAmigo

Ekot av The Staple Singers sakrala soul sveper fram och åter på årets viktigaste och mest själfulla protestskiva. Mavis Staples och Ry Cooder är ett par som inte kan göra fel.



15. Lindstrom & Prins Thomas
Reinterpretations
Eskimo

Den norska duon frågar sig ”vad är disco?” likt modernisterna som ifrågasatte konstbegreppet för hundra år sedan. De tänjer på gränserna och skapar fängslande proggflummiga grooves som får dansgolvet att smälta.
16Babyshambles
Shotter’s nation
Parlophone/EMI
Urbrittisk gitarrpop som når fram och berör, när Pete Dohertys varma melankoli som tidigare försakats till förmån för desperation får maximalt utrymme.



17. LCD Soundsystem
Sound of silver
EMI

Hur kombinerar man moget och modernt så att det inte känns fejk? Fråga James Murphy, han vet, och Sound of silver en av årets absolut snyggast komponerade skivor.



18. Richmond Fontaine
Thirteen cities
Décor/Border

Änglarna jublar, som våra mammor skulle sagt, och det är så vackert att klockorna stannar. Men Richmond Fontaines americana är fylld av en förbannat ärlig poetik befriad från alla clichéer.



19. M.I.A.
Kala
XL/Playground

Revolutionsromantiken har aldrig haft ett mer idérikt och effektfullt soundtrack, proppfullt av vapenfetischism, barnkörer, syntetisk dansmusik, och samplingar av Bollywood och Clash.



20. Band of Horses
Cease to begin
SubPop/Border

Har du aldrig hört Band of Horses? Asså förlåt, vi vet att du har hört det förut, men du har missat något. Som ett mer traditionell poppigt My morning Jacket, ett mer ömsint The Shins och ett mindre freaky Flaming Lips. Du fattar va?

21. Maps
We can create

22. Meat Puppets
Rise to your knees

23. Beirut
The flying club cup

24. Amy Winehouse
Back to black

25. Windmill
Puddle city racing cars

26. Samim
Flow

27. Panda Bear
Person pitch

28. Map Of Africa
Map of Africa

29. Psychic T.V.
Hell is invisible… Heaven is her/e

30. The Shins
Wincing the night away

31. Robert Wyatt
Comicopera

32. Meg Baird
Dear companion

33. Múm
Go go smear the poison ivy

34. Ciara
The evolution

35. The National
Boxer

36. Linda Thompson
Versatile heart

37. Thomas Fehlmann
Honigpumpe

38. Neurosis
Given to the rising

39. Nick Lowe
At my age

40. Gui Boratto
Chromophbia

41. Nico Muhly
Speaks volumes

42. The Good, The Bad & The Queen
The good, the bad & the queen

43. Dinosaur Jr
Beyond

44. Pan-Pot
Pan-o-rama

45. Hafdis Hult
Dirty paper cup

46. Pantha du prince
This bliss

47. Air
Pocket symphony

48. Andrew Bird
Armchair apocrypha

49. R Kelly
Double up

50. Edwyn Collins
Home again

Framröstade av Nöjesguidens mesta musikskribenter under 2007: Patrik Forshage, Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, Carl Reinholdtzon Belfrage, Angelica Butura, Kenny Håkansson, Sandra Engström och Emelie Thorén.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!