Det japanska Kobeköttet är sedan mer än hundra år tillbaka i tiden ett av världens mest exklusiva, och förmodligen mest mytomspunna, kött. Nu har Restaurang AG blivit den första certifierade restaurangen för att servera delikatessen. Johan Jureskog är krögare och kock på restaurangen, men hans inofficiella titel är köttsommelier.
– Kobe kan inte liknas vid något annat kött, det står i en klass för sig. Det är riktigt stort för oss att vara den första och enda restaurangen i Norden som är fullvärdig medlem i föreningen för Kobekött.
Idag finns det knappt 200 medlemmar i hela världen, inräknat importörer och grossister, som är certifierade. Och för att bli det behöver företagen bli rekommenderade. Kobebiffen kostar i Sverige mellan 2000-5000 kronor kilot beroende på styckdetalj och marmoreringsgrad. Köttet som kommer säljas på AG är av den högsta, och därmed dyraste, marmoreringsgraden.
– En bit på 200 gram kostar cirka 2000 kronor ut, säger Johan, men vi rekommenderar våra gäster att dela och köra en köttprovning med lite andra typer av kött på samma gång. Annars blir det väldigt dyrt.
Restaurang AG ligger på Kronobergsgatan 37, och har öppet mån–lör 17–01.