Är du redo för the country?

05:00 29 Nov 2009
Del ett i Nöjesguidens musikredaktions genomgång av årets boxar och återutgåvor handlar om Neil Young, Townes Van Zandt och 142 hillbillysinglar.
Farfarsfar med grässtrået i mungipan i gungstolen på förstukvisten, farfar med sina hippiedrömmar om Haight-Ashbury och de fortsatt knutna nävarna kring studentmassakern i Ohio, pappa med sina gamla Pearl Jam-vinyler och det där eviga grungetjatet, tonåringen som just upptäckt distorsion eller stämsång. Det som förenar generationerna är den djupa och innerliga kärleken till Neil Young. I år kom äntligen första volymen i hans mastodontiska arkeologistudie Archives (Reprise/Warner). I tre versioner. CD-varianten är losern i sammanhanget, särskilt eftersom både DVD- och Blueray-varianterna dessutom innehöll gratis downloads av utgåvans musik. DVD-upplagan är den lite menlösa kompromissen, och Blueray-upplagan är lika mycket ett tekniskt mästerverk som ett musikaliskt. Inget annat än högsta betyg kan komma i fråga för en papperskorgsstor låda med så mycket guld, där det välkända trängs med outgivna låtar och alternativa varianter från de första åren av hans musikkarriär. Den som beställer boxen direkt av Neil Young får dessutom en vinylsingel som bonus, och den vill man ha.

Dessutom har Neil Youngs fyra första soloalbum släppts i remastrad form och till lågpris. Harvest är det mest uppenbara valet i bunten, men trots att den utöver söndertjatade Heart of Gold rymmer såväl Emmylou-inhopp som en av världens vackraste junkiesånger i The Needle and the Damage Done är den inte det bästa valet om man absolut måste plocka bara en. Inte heller After The Goldrush är den skivan, trots att den 17-årige Nils Lofgrens mäktiga insatser och trots att titelspåret gör dig andlös med sin skönhet. Minst attraktiv är debuten Neil Young, men även den rymmer fina stunder i såväl Jack Nitzsche-arrangemang som låtarna The Loner och The Old Laughing Lady

Den klarast lysande ädelstenen i samlingen är Neil Youngs andra album, släppt bara några månader innan han slog sig ihop med Crosby, Stills & Young. Everybody Knows This Is Nowhere är Neil Youngs första samarbete med Crazy Horse, och det slog gnistor redan från början. Cinnamon Girl, Down by the River, Cowgirl in the Sand – vartenda band som någonsin investerat i en distpedal har dem som riktmärken. En hörnpelare i varje musiksamling.

Sådana hörnpelare finns också i Townes Van Zandts katalog, som det här året återlanserades av Domin/Playground. Steve Earle hyllade honom med ett fegt coveralbum under året, och genom att utelämna det helt pekade Earle på ett paradoxalt sätt på essensen i Townes Van Zandts sätt att skriva sånger och sjunga, båda delarna utan filter direkt från sin romantiska och djupt sorgsna själ. Hans katalog är som hans liv var, en enda röra, men i den här bunten finns skivorna han gjorde mellan 1968 och 1978, som är de mest helgjutna och som rymmer låtar som Tecumseh Valley (på den fantastiska debuten For The Sake of the Song), den bästa av flera inspelningar av Waiting Around to Die (på tredje albumet Townes Van Zandt), Bo Diddley-standarden Who Do You Love (på Flyin’ Shoes), och på den omistliga Live at the Old Quarter, Houston, Texas finns inte bara superba självklarheter som If I Needed You och Pancho & Lefty utan dessutom underbara mellansnack.

Men årets viktigaste countryåterutgåva är samlingarna Dim Lights, Thick Smoke and Hillbilly Music (Bear Family/Border). De samlar 142 låtar över fem volymer, en per år 1951 – 1955, och har utsökta omslag och den noggrannhet och detaljrikedom som Bear Family-etiketten skämt bort oss med. Ordet ”hillbilly” i titeln räcker inte för att ens börja täcka det som tog sig in på countrylistan under de här åren, och som därmed finns med här. Istället rör sig musikeni förutom alla upptänkliga country-subgenres, också inom popspektrat, rockabilly, easy listening, den tidigaste rock’n’rollen. Bland artisterna sticker förstås Hank Williams, Hank Snow, Lefty Frizzell, Bill Monroe, Red Foley, Kitty Wells, The Louvin Brothers, Johnny Cash, Jimmie Rodgers etc etc ut, för att inte tala om rockpionjärer som Elvis, Bill Haley, och bland alla de självklara och ibland inte lika självklara men fortfarande fantastiska spåren dyker till och med originalet till vad som kom att heta 34:an när den sent omsider översattes till svenska, This Ole House med Stuart Hamblen, upp. Köper du något inom genren i år så köper du de här fem volymerna.

 
Fler country- och singersongwriter-reissues från 2009 värda att undersöka:
 
Jim Ford, The Unissued Capitol Album / Big Mouth USA och The Unissued Paramount Album (båda Bear Family/Border). Country soul så hårt svängande att det är obegripligt hur de kunnat ligga outgivna i 35-40 år.
The Rockingbirds, The Rockingbirds (Sony). Singeln Gradually Learning och ett bedårande Jonathan Richman-hyllning är tillräckliga skäl för att skaffa de här Camden-cowboysens första album, nu med demos och liveinspelningar adderade.
The Jayhawks, Music from the North Country - The Jayhawks Anthology (American/Sony). Skaffa den dyrare versionen, med en skiva demos förutom hitsen.
Ray Charles, Modern Sounds in Country and Western Music Volumes 1 & 2 (Concord/import). Passa på att skaffa samma bolags obskyra Ray Charles-album A Message from the People också.
Phil Ochs, James Taylor & Joni Mitchell, Amchitka - The 1970 Concert (Greenpeace/Hemifrån). Så ska miljömedvetenheten låta.
Stad: 
Kategori: